• Statiegeld

    ____

  • Back to Bacteria and Bach

    In het nieuws dat Daniel Dennett is overleden.

    Augustushitte in de heuvels

    De herinnering aan een lange middag op een Luxemburgse camping waar ik vroeg arriveerde, het zeker 30 graden was, ik even met mijn voeten in het koude water van de rivier ging staan, maar vooral las in From Bacteria to Bach and Back. Wat niet alleen een geweldige titel is maar ook een boek vol ideeën is, waar ik spijtig genoeg nooit aantekeningen bij heb gemaakt en dat ik eigenlijk nu direct wil gaan herlezen om het alsnog te voorzien van aantekeningen.

    ____

  • Er ligt altijd iets onder

    Er ligt altijd iets onder. En dan doel ik niet op dit waanzinnige verhaal over de vondst van menselijke resten verwerkt in badkamertegels.

    Zo las ik over het Koningsplein in Brussel.

    Als je hier de tegels op zou tillen kom je de resten tegen van het paleis op de Koudenberg, waar Karel V en ook de hertogen van Brabant resideerden. Optillen en iets onverwachts ontdekken past wel in de sfeer van het tegenovergelegen Magritte museum.

    Maar ik fietste langs de straatweg bij Den Bosch de boogbrug op. Nederland ligt vol met dit soort bruggen. Vorige week zette ik die bij Zwolle nog op de foto. Bij Den Bosch vielen me de borden op: militair oefenterrein. Toegang verboden. Dat was onverwacht. Militair oefenterrein is op de Veluwe, of elders ver van de stad.

    Niet hier, blijkt. Fort Crevecoeur aan de Maas gaat al terug tot de Tachtigjarige Oorlog en het beleg van Den Bosch.

    Topotijdreis 1955

    De opgang tot de brug is met bossages begroeid, waardoor je niet ziet wat er onder je gebeurd. Dat fort ligt er nog steeds en de genie oefent er met het maken van pontonbruggen.

    Kijk omhoog Sammy zong Ramses Shaffy maar daar beneden is ook genoeg te zien.

    ____

  • In de trein (72)

    Als ik de tunnel onder de sporen in duik zie ik in de verte het type trein staan dat ik wil hebben. Bij het bord met de vertrektijden blijkt die trein vertrokken. Over 29 minuten vertrekt de volgende.

    De patatzaak op het station dan maar. Het wordt al later. Half acht thuis eten of toch hier vast de tijd doden met een patatje. De Smullers introduceert een krulvormig patatje en ik laat mij overhalen er één te bestellen en twintig cent meer te bestellen voor friet met paprikapoeder. In de wachtrij bestelt een NS-medewerker een patat oorlog. Haar dienst is nog lang.

    De trein komt al binnen rijden als ik nog eet en het personeel heeft nu een kwartier de tijd om hier kop te maken. Het leeg bakje friet gaat de prullenbak in en ik ga in de trein zitten. Er zitten al wat andere mensen. Twee nette dames met elektrische fietsen.

    Dan valt me op dat op het bankje aan de andere kant van het gangpad een man slaapt. In foetushouding ligt hij, schoenen uitgedaan, over twee stoelen heen, volkomen buiten westen. Zwarte kleren, verfrommeld hoofd, twee gekleurde Nikes, schoenen half uit. Een mens in diepe slaap heeft iets dierlijks.

    We vertrekken en de nette dames met de elektrische fietsen stappen bij de eerste halte uit. We zijn iets voorbij de tweede halte als onze bankslaper wakker wordt. Hij vraagt waar we zijn, tamelijk gedesoriënteerd in het Engels, en snel wordt hem duidelijk dat hij nu weer terugreist. In Zwolle had hij over willen stappen naar Coevorden, maar ondertussen reizen we naar het westen.

    Plan uw reis in de app, zegt NS op elk station, maar deze man is de enige die niet direct zijn telefoon grijpt.

    Nog een geluk dat hij in dit treinstel in slaap is gevallen. Het andere treinstel is in Zwolle achtergebleven en nu waarschijnlijk afgerangeerd.

    Bij station N. stapt hij uit, groetend, om nu alsnog naar Coevorden te reizen. Op het andere perron komt de tegemoetkomende trein net binnenrijden, maar of hij al wakker genoeg is om er direct in te springen zie ik niet meer.

    ____

  • Rumoer

    De lege blik in de ogen van de maaltijdbezorger die ik bij het uitgaan van het station voorbij zie gaan. Oranje tas op de rug, half geschoren gezocht, fiets in de hand. 

    De Bijenkorf verkoopt in de tussentijd stijl en esthetiek. De top van de Maslow-pyramide. “Als subtiel en sprekend elkaar ontmoeten“ is de nieuwe slogan.

    Een advertentie voor een prijsvraag waar je een warmtepomp kan winnen. Een warmtepomp? Grote Duitse auto’s, nog plattere televisies en verre reizen, die horen in prijsvragen. De energietransitie heeft de warmtepomp tot begerenswaardig object gemaakt.

    Een lange vrouw op rollerskates blijft op de top van de boog van de brug staan. Het stoplicht even verder staat op rood. Natuurkunde in de dagelijkse praktijk.

    Een horde fietsers komt vanaf het Shibuya van Utrecht op me af. Een golf. Ik blijf op de rand van de stoep lopen.

    De terrassen serveren koffie en bier en appeltaart. De taartjes van de Albert Heijn worden naar binnen gerold in kratten. Vanaf de verdieping kijk ik de dozen gestandaardiseerd feestelijk eten in. Buiten maak ik er een foto van.

    ____

  • Boeklengte / dikte

    Dit stuk van Tracy Durnell over lengte van boeken noopt me iets te zeggen wat al een tijd in mijn hoofd zit. En waarvan ik me afvraag of ik het idee eerder opschreef.

    Is met de komst van de smartphone in het openbaar vervoer de pocket ook verdwenen?

    Afgelopen zomer las ik twee korte boeken van Simenon (Maigret). En via Bluesky liet A weten te lezen in de serie ‘De Kat die …’ van Lilian Jackson Braun. Die serie herinner ik me uit de jaren ‘90. Mijn vader begon ze te lezen, en later las ik ook over de gebeurtenissen uit Moose County.

    Als ik tegenwoordig rondkijk in de stationskiosk of in de kast met thrillers in de bibliotheek zie ik alleen maar vuistdikke thrillers liggen. Het begint bij 4 centimeter papier. Anderhalve centimeter was zo’n pocket. Die zie ik nauwelijks meer liggen.

    Het voordeel van die pockets is dat je ze snel in de tas kunt stoppen als je met trein of bus reist. Tegenwoordig kijkt iedereen vooral op z’n telefoon en lees je boeken dus vooral thuis. Dus maakt het voor uitgevers niet meer uit hoe dun een boek is. Of is het wellicht juist een verkoopargument, meer pagina’s?

    ____

  • Olifanten

    Leidsche Rijn Centrum is het meest geplande stadsdeel van Utrecht en de laatste hijskranen zijn er nog niet verdwenen. De winkels zijn er nu vijf jaar open en je mag het best als geslaagd beschouwen. Al weten we dat natuurlijk pas over dertig jaar.

    Geslaagd ieder geval in het feit dat ik vandaag zag dat zelfs daar, in de ultieme tekentafelstad, een olifantenpad is ontstaan.

    ____

Geselecteerde toots


Blogroll

Frank Meeuwsen – 18 05 2024 – Frank Meeuwsen
Zo gebruik je de camera-timer (zelfontspanner) van de iPhone voor betere foto’s – 18 05 2024 – iCulture: Apple-nieuws met een bite!
zeventien uur – 18 05 2024 – blog – erik jan harmens
Gestrand in een groene Mercedes Vito op een tankstation in Frankrijk – 18 05 2024 – Jan van den Berg
Dag 4550 – Jonny Teardrop – Internal Server Error – 18 05 2024 – I Always Have A Song Inside My Head
Qanat – 18 05 2024 – Mainzer Beobachter
Twee boeken – 18 05 2024 – Het vliegend eiland
Delta, the Emulator App, Changes Logo After Suggestion From Adobe Lawyers – 18 05 2024 – Daring Fireball
Pedroblog – 17 05 2024 – Pedroblog
Keukenparty – 17 05 2024 – Kruimel
Het ging over mij hè? – 17 05 2024 – Karin Ramaker.
#108 de polder is je nooit gunstig gezind – 17 05 2024 – JMZWAAN
Klaprozen doen het in een bocht – 16 05 2024 – Erik Visser
Visitekaartje – 15 05 2024 – Free State of Groningen, Fryslân & Drenthe
Pieterpad etappe 19: Gennep – Vierlingsbeek – 15 05 2024 – Door Suzanne
Eskers in Nederland: Langeveen – 15 05 2024 – landschap lopen
Mijn UvA – 14 05 2024 – iamzero
Wielrennen is een domme sport – 13 05 2024 – De Muur
Egosnorren – 13 05 2024 – DAGKLAD
Ochtend… – 7 05 2024 – Rogier Knipscheer
756 – 6 05 2024 – ANDEREWOORDEN
Nieuw toetsenbord in de verzameling: Sweep – 3 05 2024 – Doe Niet Zo Moeilijk! — laatste posts
Vogels kun je niet melken – 17 04 2024 – Amiek
Vioolkrijger – 17 03 2024 – druppels
Internationale vrouwendag – 8 03 2024 – Jirke Poetijn
Breaking the code – 6 01 2024 – Fietsers Afstappen
Jaarlijstje 2023 – 2 01 2024 – The Blues are still Blue
De oorzaak van de financiële crisis in een notendop – 1 12 2023 – Coert.com
De zebra met de rode strik – 17 10 2023 – Merel Roze
Ik ben een mens – 10 09 2023 – mikzlog
Castellum Hoge Woerd en Kasteel de Haar – 30 01 2023 – Die Kulturtankstelle | Castellum Hoge Woerd en Kasteel de Haar
Rewind – 2 04 2022 – Tijmen Moltmaker


Archieven


Wolk

Amsterdam antwerpen autorijden belgie boeken Den Haag domtoren elektrischnaarkent2019 fiets foto fotografie gat in de markt griekenland hardlopen hout in de trein in europa inktober instagram ipod jaarlijstje japan lijflog low meta metro mobile generation mp3 murakami muziek onderweg onzin politiek procreate rotterdam sneeuw snelweg spinvis stadsie stokje taal tivolivredenburg utrecht voetbal wielrennen


Fediverse

Mastodon

*****